En veldig hyggelig artikkel i Grimstad Adressetidene 25.02.2016 som beskriver suksessen med vårt samarbeid med Grimstad bibliotek
Samarbeider om mikrobibliotek (Link til avisartikkelen)
– Det har vært en braksuksess, sier daglig leder Svein Helge Grødem om Fjære og Vikkilen barnehagers nyeste satsing, nemlig mikrobibliotek i garderoben. 200 bøker er lånt ut på to uker.
500 bøker fordelt på tre mikrobibliotek i garderobene kan lett lånes med hjem for travle familier i de to barnehagene i Vikkilen og på Fjære. Barnehagene har inngått en avtale med biblioteket og utlånet går så det suser.
Godteriplassering
– Vi har valgt kommunikasjon, språk og tekst som fagområde og som hovedfokus, forteller Svein Helge Grødem.
– Det er en relativt ny forskning som klart og tydelig viser at det er foreldrenes lesevaner som påvirker barns lese- og skriveutvikling best, legger han til.
Det tenkte de ansatte i barnehagene at de ville gjøre noe med, og flere hyller med bøker står nå i garderobene og frister små og store. Grødum sammenligner det med godteriplasseringen man møter i butikkene. Bøkene er synlige og lett tilgjengelige.
– 90 prosent av foreldresamarbeidet skjer i garderoben, derfor flytter vi det viktigste vi kan gi, dit.
Bøkene kan i tillegg lånes uten kort og digital tilgang.
– Du bare skriver opp navnet på boka og navnet på barnet, og så går du, forteller han.
Mikrobibliotekene ble planlagt i hele høst, og alle barnehagens ansatte måtte være motivert for å få satt ordningen i gang.
Etter jul kom alt på plass, og den offisielle åpningen skjedde 3. februar.
Nå som de har holdt på et par uker, karakteriserer Grødem de små mikrobibliotekene som en braksuksess.
På 14 dager har hvert barn lånt fire bøker i gjennomsnitt.
– Til sammen 200 bøker, sier han.
Forfatterbesøk
Barnehagene opplever også at det kommer bestilling fra foreldrene, og de ansatte bruker bøkene i barnehagehverdagen også.
Grødem forklarer at det er mye integrert læring i bøkene, og at de blant annet kobler dem sammen med konkreter. I bokhyllene i garderoben kan det for eksempel stå en lekeku eller en lekesjiraff sammen med en bok om temaet. I samlingsstundene får de også fortelle hva de har lest, og de kan anbefale bøker til hverandre.
– Vi skal ha forfatterbesøk også med Bjørn Arild Ersland med barn og foreldre. Det gleder vi oss til, og det blir noe helt nytt, sier han.
Utømmelig
– Men er det flere bøker igjen på biblioteket?
– Biblioteket er en utømmelig kilde, sier leder på barnebiblioteket Olaug Øveland Sætren og smiler. Men det er såpass mye arbeid med et mikrobibliotek at det ikke er noe de kan gjøre med alle barnehager.
– Initiativet kom fra barnehagen selv, og når de har det så integrert og så langt fremme i sitt arbeid, så er det fint å kunne støtte opp om det, sier hun, og legger til at det fremdeles er sånn at det fremdeles er flere bøker på biblioteket enn i mikrobibliotekene, og håpet er at det genererer bruk av det store biblioteket også.
Kvalitetsstempel
Alle barnehager kan ifølge Sætren ringe biblioteket og få en kasse med bøker hvis de har et tema.
– Det er et tilbud biblioteket alltid har hatt, men her er dimensjonen mye større enn en bokkasse, og vi har et tettere samarbeid, sier hun.
Bøkene i mikrobibliotekene blir byttet ut av bibliotekets ansatte med jevne mellomrom, og de kommer også til barnehagene og har lesestund for ungene en gang i måneden. Sætren tror de nye mikrobibliotekene kommer til å gjøre utslag på bibliotekets utlånsstatistikk.
Grødem opplyser at barnehagen ser det som en samfunnsoppgave å etablere kontakten med biblioteket som gammel institusjon.
– Det er et kvalitetsstempel å ha en avtale med dem som kan barnebøker, avslutter han.